Organiseren van leren

Bijna zeven weken na het starten van mijn blog, zo in een paar vrije dagen voor de Pasen, merk ik een behoefte om even stil te staan bij de afgelopen weken. Er is voor mijn gevoel een hoop gebeurd en heb ik bewust en onbewust een hoop geleerd.

Loesje

Waar te beginnen? 

Afgelopen weken ben ik actief betrokken geweest bij de werving van een nieuwe teamleider voor onze school. In één van die gesprekken kwam de vraag naar voren wat een Gymnasium leerling is t.o.v. een Atheneum leerling? Nu geef ik les aan een 3 VWO combinatie klas waarin beide groepen leerlingen zitten. Aan een paar gymnasium leerlingen heb ik gevraagd wat voor hun nou het gymnasium typeert. Heel concreet was dat voor hun extra vakken (Grieks en Latijn) en voor een aantal gedeelde vakken een les uur minder, kortom: meer moeten doen in minder tijd. Naast wat andere activiteiten vind ik dat eigenlijk te beperkt. Ik merk dat mijn gymnasium leerlingen het fijn vinden om ‘gewoon’ hun eigen ding te doen, het lastig vinden een leuze te maken als ik een keuzetraject aanbied maar aan de andere kant wel een bredere interesse hebben: ze discussiëren graag, gaan graag het gesprek over een verscheidenheid aan onderwerpen aan. Dat heeft mij ertoe gebracht dat ik ze een opdracht ga aanreiken om in de geschiedenis van de wiskunde te duiken. Waar komt het getal 0 vandaan? Wie was de eerste wiskundige? Heeft Pythagoras zijn stelling wel zelf bedacht? Wie was Al-Khwarizmi en waarom is hij voor de wiskunde belangrijk geweest?  Over de vorm ga ik nog nadenken, maar het bruist en borrelt bij mij al (tips zijn welkom)!

Innovation Day: het idee om een project dag te organiseren door de leerlingen zelf, met onderwerpen die hun aan gaan heeft een vervolg gekregen. De eerste brainstorm sessie hebben we gehad, waarin we een SWOT hebben gemaakt die heel veel kansen liet zien. De grootste bedreiging zit in het op zich zelf staan van deze dag. En hoe erg is het als het in eerste instantie daartoe beperkt blijft? Onze ambitie zit echter op het willen leggen van een transfer van die dag naar ons reguliere onderwijs: hoe hebben leerlingen geleerd, weten ze dat van zich zelf? Welke talenten hebben ze en hoe kunnen ze die in het onderwijs inzetten?  We gaan een vervolg stap zetten met een wat grotere groep collega’s: wat komt er bij kijken als we dit willen gaan doen en met welke groep(en) zouden we willen starten? Ik zie daarnaast ook winst bij collega’s die ook (weer) enthousiast worden om met onderwijs bezig te zijn! Fijn.

Fotoliegen: hoe kun je de kijker van een foto/afbeelding beïnvloeden? Ofwel hoe kijk jij naar afbeeldingen? Ga je mee in de sturing van de maker/plaatser of kijk je verder. In opdracht 2 hebben de leerlingen een gebouw van de mooiste en de minst mooie kant laten zien. De collage levert mooie plaatjes op. Het animo in de klassen loopt iets terug. Misschien omdat we met toetsweken, studiedagen en nu de paasdagen wat minder continuïteit hebben gehad in de lessen en de aandacht in de lessen toch wat meer naar de vakinhoudelijke kant ging. Toevallig zie ik dan deze week een aankondiging van The Crowd naar een workshop Begrijpend Kijken. Er is veel aandacht naar begrijpend lezen op scholen, maar jongeren zijn tegenwoordig veel meer beeld georiënteerd dan een 10 jaar geleden. Moeten we ze dan niet ook leren om te leren kijken?  Ik merk nu dat ik bij deze opdracht begonnen ben vanuit enthousiasme, maar dat ik niet bedacht heb hoe ik het leren kijken voor de leerlingen wil organiseren. Tips zijn welkom, want die slag wil ik nog echt maken met ze.

Kahoot & Digitaal toetsen: ik merk een klein olievlekje in de school. Olievlekjes hebben de neiging om zich te verspreiden. En dat is mooi in dit geval. Mijn directrice gaf (in een andere setting, toen we het hadden over groeps-handelingsplannen) aan dat je m.b.t vernieuwing klein moet beginnen: zorg dat je eerst één ding herhaalt totdat het eigen is geworden en zet dan een volgend stapje. Waar mijn hoop was op een grote start olievlek, besef ik nu dat de olievlek die er nu is een prima start is! Ik heb geleerd tevreden te zijn met kleine stapjes voorwaarts.

Delen: een aantal collega’s ‘spam’ ik vol met interessante artikelen, blogs, websites over (vernieuwing van) onderwijs. Het is prikkelen en kijken wat er gebeurt. En wat gebeurd er: in een vergadering van het aandachtsgebied science komt een collega met de Stichting Leerkracht aanzetten. Is het geen goed idee om ook hier gewoon met elkaar klein te beginnen: 1 x per maand in een tussenuur één (of meerdere korte) lesbezoekje bij elkaar te doen? Gewoon om te kijken, nog helemaal niet om feedback te geven of uit te bouwen: eerst maar eens vertrouwd worden met het bij elkaar kijken? Een top idee.  Gelijk gedaan afgelopen dinsdag. Ik vond het erg leuk, de collega vroeg achteraf wel: ‘waarom wilde je eigenlijk kijken?’ Een verwijzing naar de vergadering : ‘Oh ja, dat is waar ook’. Toch van belang om te zorgen dat het niet alleen bij plannen blijft maar gelijk te gaan uitvoeren.

Ik vind het nog wel lastig om, zeker met de wekelijkse zondag sessie op Twitter #mathsTLP  erbij, mijn nieuws input goed georganiseerd te krijgen. Ik ‘favoriet’ twitter berichten en blogs die ik nog wil lezen, ik houd op Trello lijstjes  en links bij. Maar echt tevreden ben ik daar nog niet mee. Ik wil ze ook makkelijk kunnen delen, i.p.v. steeds doormailen (naar niet twitter gebruikende collega’s bijvoorbeeld).  Ik mis wat dat betreft Springpad. Daarmee kun je vanuit browser, twitter, mail (eigenlijk alles) makkelijk en snel een site, bericht, blog etc in een gedeelde lijst plaatsen.

Hoe organiseer jij al je internet bronnen makkelijk en overzichtelijk?  Tips zijn meer dan welkom!

 

Een gedachte over “Organiseren van leren

  1. Hey Jörgen, misschien is het leuk om de opdracht te laten maken door je leerlingen met Jilster (www.jilster.nl) Een gratis online tool waarmee je een tijdschrift kan maken. Een aantal jaar geleden heb ik mijn schoolopdracht met Jilster gemaakt en laten printen -inmiddels doe ik een marketing opleiding en loop ik stage bij het bedrijf! 🙂

    Groet, Michiel

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s