Kijklijnen

Zoekende op internet naar een leuke verwerkingsopdracht over kijklijnen, liep ik eigenlijk nergens tegen aan. Dus deze keer zelf wat bedacht.

We zijn in de brugklas bezig met kijklijnen om te bepalen wat je wel en niet kunt zien. Daarbij krijg je een meestal bovenaanzicht van een situatie. Bijvoorbeeld een tuin waarin een schuurtje staat en waar wat kippen rondlopen. Vragen als : waar moet je staan om alle kippen te kunnen zien, of als je op plek A staat, hoeveel kippen zie je dan.

Deze keer heb ik de leerlingen eerst opschool een aantal voorwerpen op een tafel laten plaatsen en vervolgens met de smartphone een bovenaanzicht (mochten ze op tafel staan, altijd leuk) en een zij aanzicht.

Een voorbeeld van wat gemaakt is:

Aanzicht_bovenAanzicht_zij

 

Als aanzicht niet al te lastig te bepalen. Nadenkend over verdieping kwam ik tot de opdracht dat ze thuis aan de ontbijttafel een aantal pakken en potjes op tafel moesten zetten.  Hagelslag, cornflakes, jam: bedenk een leuke combinatie.

Maak ook nu weer een foto van het bovenaanzicht.

Daarna maak je twee foto’s gemaakt ter hoogte van het tafelblad, zodat je er recht tegen aan kijkt en zorg ervoor dat een aantal verpakkingen precies met een zijkant samenvallen. Op het bord een klein voorbeeldje laten zien.

Een van de resultaten (dank je wel Mirjam!):

Kijklijn_boven

Kijklijn_fotoAKijklijn_fotoB

Deze foto’s hebben de leerlingen aangeleverd in een word document. In de klas aan elkaar uitgedeeld met als doel om van het werkblad dat je gekregen hebt de juiste positie van de fotograaf te vinden.

Bijvoorbeeld zo:

Kijklijn_antwoord

Het leuke voor de leerlingen is het praktisch bezig zijn, ICT voegt wat toe (foto van smartphone naar tablet/laptop en als foto’s in een document plaatsen), het differentieert mooi en je hebt 25 werkbladen!

Ik denk dat ik er ook één ga toevoegen aan de toets.

Een gedachte over “Kijklijnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s