Over retrieval practice

De afgelopen twee weken kwam ik een drietal blogs tegen die met retrieval practice te maken hebben. Retrieval practice heeft bij mij wat extra aandacht dit schooljaar, omdat ik dat in combinatie met spaced practice probeer in te bedden in onze jaarplannen en lessen. Ik gebruik hier de Engelstalige termen, omdat die het meest gangbaar zijn en omdat de blogs die ik hierover lees met name van Engelse sites komen. Dit zorgt hopelijk voor meer herkenning bij het verder lezen.

Vaak worden spaced practice en retrieval practice samen genoemd en in de praktijk tegelijk toegepast en/of uitgevoerd in de lessen. De achterliggende gedachte is dan meestal: als ik de lesstof spreid in de tijd, dan doe ik gelijk aan het ophalen van kennis. Dus spaced-retrieval in één klap.

Retrieval vs Rehearsel

Als je dat doet, dan gaat er iets mis. Tom Sherrington beschrijf dat heel mooi in zijn blog Rehearsel first – retrieval practice later.

Om die blog van Tom op waarde te kunnen schatten en daar goed te lezen en begrijpen wat hij bedoelt is het belangrijk om goed te begrijpen wat retrieval practice is en wat de waarde daarvan is. Daar komt de volgende blog bij van pas.

Wat zijn de voordelen van retrieval practice

Innerdrive heeft in een recente blog The 6 benefits of retrieval practice rake dingen geschreven over de voordelen van retrieval practice en wat dat eigenlijk doet in het leerproces:

Retrieval practice is essentially the process of generating an answer to a question. Not only does it allow students to test how much they have retained of a certain piece of information, it exercises their retrieval of it.

In deze blog is een hele duidelijke infographic opgenomen. Heel duidelijk als je al wat meer weet over de werking van retrieval practice, maar hopelijk ook als je daar nog niet zo veel van weet.

In de blog wordt ieder punt van deze graphic toegelicht met linkjes naar verdiepende blogs.

Retrieval- & storage strength

Sarah Cottingham heeft ook blog geschreven over hoe retrieval practice werkt, maar dan vanuit een andere invalshoek. Namelijk vanuit die van retrieval strength en storage strength. Ze beschrijft in haar blog twee mechanismes met daarbij wat die voor de docent betekenen. In haar tweede blog komen nog twee mechanismes aan bod.

De begrippen retrieval strength en storage strength slaan op hoe goed iets is verankerd in je geheugen (storage) en hoe makkelijk je daar bij kunt (retrieval).
Een praktisch voorbeeld:

Als je een paar dagen in een hotel verblijft dan is je kamernummer sterk in retrieval en zwak in storage: tijdens je verblijf weet je het zonder er over na te hoeven denken, maar twee weken later niet meer.
Je allereerste 06 nummer (als dat al een tijdje niet meer je huidige nummer is) is daarentegen sterk in storage en laag in retrieval: je weet het nog wel, kunt het vermoedelijk niet zo opschrijven, maar uit een rijtje van een aantal telefoonnummers haal je jouw nummer er feilloos uit.
Ten aanzien van het leren streven we natuurlijk naar een hoge storage strength en een hoge retrieval strength. Je weet het en je weet het snel.

De drie genoemde blogs zijn in willekeurige volgorde te lezen. Wat ik bij mezelf gemerkt heb, is dat bij het herhaald lezen de informatie uit de ene blog, herkenning en nieuw begrip geeft bij de ander. Mijn tip is dan ook om ze niet één keer te lezen, maar er later nog eens bij terug te komen.

Wat neem ik mee?

Dat ik het spreiden van lesstof in de tijd blijft doen, maar niet als doel om op te halen, maar om de vergeetcurve wat tegen te gaan en om (vanuit de constatering van Nuthall) leerlingen op meerdere momenten (en liefst meerdere manieren) in aanraking te laten komen met wat er geleerd moet worden.

Dat ik retrieval wel in blijf zetten om voorkennis te activeren (en te corrigeren dan wel aan te vullen op dat moment) en leerling actief aan het denken te krijgen.

Dat ik retrieval een apart moment in de les ga geven als het gaat om het verstevigen van het lange termijn leren EN om het toegankelijk maken (of houden) van het reeds geleerde: verstevigen van de storage en verhogen van het snel en makkelijk kunnen ophalen van dat geleerde.

Dat laatste heeft dan ook weer zijn positieve weerslag in het beperken van de werkbelasting van het geheugen als leerlingen op die kennis verder gaan bouwen of die gaan toepassen in nieuwe situaties. Maar dat is weer een heel ander verhaal.

Een gedachte over “Over retrieval practice

  1. Wederom een inspirerend blog met mooie verwijzingen naar andere, eveneens inspirerende blogs. Ook mooi om te lezen dat herhaald lezen van info over deze twee werkwijzen zorgt voor consolidatie!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s