Mediawijsheid

Dit schooljaar ben ik met collega @MelleKramer gestart met de opleiding Digitale Didactiek. Ik als e-coach en Melle (als ICT coördinator) als e-innovator.

In de module die loopt in maart/april gaat het over #Mediawijsheid en #Mediavaardigheden.

We hebben ons daarbij het volgende doel gesteld:

 

Hoe veranker je mediawijsheid in de POP-cyclus van docenten?

Een praktische handleiding.

We weten en we merken, ook bij ons op school, dat het mediawijs en mediavaardig maken van leerlingen steeds meer een onderwerp wordt waarvan men verwacht dat de school daarin een actieve rol heeft. Wij onderschrijven dat volledig en zijn gaan nadenken waarom het (ondanks dat we eigenlijk allemaal wel beseffen dat we daar als school actief in moeten zijn), het toch nog maar mondjesmaat ook lukt. En dan vaak ook op individuele basis: omdat de betreffende docent er affiniteit mee heeft, tijd heeft in zijn lesprogramma en er het belang van in ziet.

Wat wij geconstateerd hebben is dat je leerlingen pas mediawijs en mediavaardig kunt maken, als de docenten dat ook zijn. Net zoals je bij het geven van je vakles echt boven de stof moet staan, zo moet je ook boven de stof staan op het gebied van mediawijsheid en mediavaardigheid!

In de professionalisering van het ontwikkelingsproces van docenten past het daarom prima om in de pop cyclus van docenten dit onderwerp concreet mee te nemen  en te benoemen. Onze ICT stuurgroep heeft ons initiatief met beide handen aangepakt en hoopt om, met ons product in handen, ook een slag te kunnen maken in het professionaliseren van ICT vaardigheden in een bredere context (denk aan gebruik Smartboarden, digitaal toetsen etc).

In deze blog gaan we onze producten met jullie delen en hopen we op een levendige uitwisseling van ervaringen en verbetering/ verfijning van onze producten! Op de community pagina van mediawijzer.net hebben we al een oproep gedaan om ervaringen met ons te delen!

We naderen nu de afronding van ons projectdeel voor de opleiding, maar voor ons gevoel begint het nu pas echt!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s