Wiskunde

For my international friends & connections:  I translated the two documents with google translate to give you a readable version of them. When finalising the document I will make sure the english is better. Or perhaps one of you could edit the final version?

 


 

Het was een beetje vreemd om als wiskunde docent te bloggen en nauwelijks te bloggen over je eigen vak. Afgelopen tijd was ik meer bezig met onderwijs en docent zijn in de bredere zin van het woord. Dat ging wat ten koste  van mijn vak ben ik bang.

Maar gelukkig liep ik tegen het wekelijkse twitter spreekuur op zondag van 20:00 – 21:00 via #mathsTLP aan, waarin ik al eerder over schreef.

Geschiedenis van de wiskunde

Afgelopen zondag heb ik op dat medium hulp gevraagd bij het vinden van onderwerpen over de geschiedenis van de wiskunde. Ik wil namelijk mijn gymnasium leerlingen in de 3e klas iets bieden wat verder gaat dan alleen de wiskunde uit de schoolboeken: de verwonderen waar de wiskunde vandaan komt, hoe bijvoorbeeld symbolen zijn ontstaan, wie belangrijke bijdragen hebben geleverd aan de ontwikkeling van de wiskunde, de schoonheid van de wiskunde en ga zo maar door.

Dat heeft heel veel bronnen opgeleverd (in het Engels). Ik ben via die bronnen een lijst gaan maken met mogelijke onderwerpen. Die lijst (bij deze de link naar de lijst) is nog in ontwikkeling en de vragen staan er nog niet heel keurig geformuleerd. De bedoeling is dat leerlingen zelf een onderwerp kiezen uit deze lijst en hier een informatieblad (max 2 x A4) van maken, een kort filmpje of een andere presentatie vorm (anders dan powerpoint-achtig)

Komende week ga ik de opdrachtomschrijving voor de leerlingen maken en de rubric die ik wil gaan gebruiken voor de beoordeling van het werkstuk. Ik zit er ook aan te denken om ze feedback op elkaars werk te laten geven en die feedback daarna nog verwerken in het eigen product.

Ik zal die producten ook op deze pagina delen. Onder de kopjes onderaan zullen dan linkjes verschijnen.

Als je tips of ideeën hebt, dan sta ik daar natuurlijk voor open. Graag zelfs.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s